Untitled Document
 
 
 
  Untitled Document
 
 
 
JUNIOR - Korisni saveti
 

OBAVEZNA AUTO-OPREMA U SRBIJI

Pod opremom vozila u saobraćaju podrazumevaju se: - rezervni točak - aparat za gašenje požara (samo za teretna vozila, autobuse, taksi vozila) - znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta - trougao - oprema za pružanje prve pomoći – kutija prve pomoći - klinasti podmetači – samo za teretna vozila - čekić za razbijanje stakla – samo za autobuse i trolejbuse - rezervne sijalice - sigurnosni pojasevi - uže ili poluga za vuču - zimska oprema ako je propisana – pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima M+S, odnosno radijalni pneumatici na svim točkovima (dubina šare po obimu i širini najmanje 4 mm) ili pneumatici sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove. Za autobuse i teretna vozila obavezna je i lopata.

PRAVILA U SUSEDNIM I EVROPSKIM ZEMLJAMA

U Mađarskoj saobraćajni prekršaji su sankcionisani novčanim kaznama koje su skoro dvostruko veće nego što je to bilo. Kazne za prekoračenje brzine kretaće se u intervalu od 120 do 1200 eura, a i ostali prekršaji se rigorozno kažnjavaju. Imajući u vidu da značajan broj motorizovanih putnika iz naše zemlje putuje u Mađarsku ili prolaze u tranzitu kroz ovu susednu zemlju, skrećemo pažnju na obavezu striktnog poštovanja saobraćajnih propisa.
Za korišćenje auto-puteva i glavnih putnih pravaca na kojima se naplaćuje putarina, počev od 01. januara 2008. godine u Mađarskoj se koriste virtuelne nalepnice. Prilikom kupovine takve virtuelne nalepnice, vozači dobijaju samo vaučer, odnosno potvrdu da su kupili nalepnicu, na osnovu koje imaju pravo da koriste puteve u Mađarskoj.

U Bosni i Hercegovini vozač ne sme za vreme vožnje koristiti mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu. Kazna je 40 konvertibilnih maraka. Na prednjem sedištu do vozača ne sme da se prevozi lice pod uticajem alkohola, opojnih sredstava, kao ni dete mlađe od 12 godina, a na zadnjem sedištu mlađe od 5 godina, osim kada ima pričvršćenu dečju stolicu u kojoj dete mora da bude vezano, ili da pored deteta sedi punoletno lice. Nepoštovanje ovog propisa povlači kaznu od 30 konvertibilnih maraka. Vozila ne smeju na prednjoj strani da imaju svetlosne ili reflektujuće uređaje ili materije koje daju svetla crvene boje, a na zadnjoj strani uređaje ili materije koja daju svetla bele boje, osim za osvetljavanje registarske tablice i za vožnju unazad. Propisana kazna je 40 konvertibilnih maraka.

Za vozila registrovana u Srbiji kad prelaze u Crnu Goru nije obavezan zeleni karton. Režim prelaska, sada međudržavne granice, isti je kao i kada se prelazilo iz jedne u drugu članicu državne zajednice. Nije obavezna ni međunarodna vozačka dozvola , kao ni ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Ako se vozi automobil čija saobraćajna dozvola ne glasi na vozača, dovoljno je ovlašćenje koje policija može zatražiti i u Srbiji – overeno u opštini ili u sudu.
Crnogorska vlada je donela uredbu kojom se od 15. juna 2008.naplacuje eko taksa od vlasnika vozila koja saobracajaju kroz CG.Nakon uplate dobija se nalepnica koja mora biti zalepljena u gornjem desnom uglu vetrobranskog stakla i sa njom se moze ulaziti neogranicen broj puta u CG do 14.juna sledece godine.Ovu taksu placaju i vozaci sa CG tablicama prilikom registracije vozila. Vozači putničkih vozila do osam sedišta plaćaju taksu od deset evra, tarifa za vozila koja imaju više od osam sedišta i manje od pet tona je 30 evra, a za vozila preko pet tona taksa je 50 evra. Za kamione do tri i po tone nosivosti taksa je 80 evra, između tri i po i 12 tona - 100 evra, za teretnjake preko 12 tona tarifa je 150 evra,a taksa za autobuse je 80 evra. Primenjuju se i odredbe Zakona o bezbednosti hrane.Turisti u CG mogu uneti najvise kg. deklarisane hrane spremne za upotrebu ,ukupno kg. susenog voca ili povrca,gljiva,sirove kafe,zacina i cajeva.Dozvoljeno je i unosenje 5 litara flasirane vode u originalnoj ambalazi,litar alkoholnog i dva litra bezalkoholnog pica.Mogu se uneto i prozvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz zdravstvenih razloga , a ne zahteva poseban nacin cuvanja.Iskustvo kaže da u praksi, na granici,ovi propisi su bar u vreme turističke sezone su mnogo fleksibilniji.

U Crnoj Gori obavezno je voziti sa upaljenim svetlima tokom celog dana i zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona u vožnji. Inače privremeno oduzimanje dozvole na licu mesta sledi i za vozača koji napusti mesto saobraćajne nezgode, za vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili droge, za vozača koji vozilom pretiče vozilo koje se zaustavilo ispred pešačkog prelaza, radi propuštanja pešaka, vozaču koji vrši preticanje ili obilaženje kolone vozila, koji pretiče u tunelu, na prevoju puta ili krivini, kada je preglednost puta nedovoljna. U tim slučajevima privremeno oduzimanje dozvole traje do okončanja prekršajnog postupka, a najduže 60 dana.

Od početka 2009. godine nemački gradovi Berlin, Hanover i Keln proglašeni su ekološkim zonama, a tokom godine očekuje se da im se pridruži još osam gradova. U centralnim gradskim sredinama zabranjen je saobraćaj svim vozilima koja nemaju nalepnicu koja označava da vozilo pripada kategoriji sa niskim nivoom emitovanja otrovnih čestica iz izduvnih gasova. Ovaj propis primenjuje se i na vozila inostranih registracija koja putuju u ove nemačke gradove, a neophodne nalepnice mogu da se dobiju u nadležnim službama za registraciju vozila i u organizacijama koje utvrđuju količinu emitovanih izduvnih gasova, u agencijama za tehnički pregled (Dekra, GTU, KUS,TUV) kao i na više od 30000 prodajnih mesta u Nemačkoj, uključujući i ADAC-ove centre za tehnički pregled.

Austrijski parlament odlučio je da se od 01. januara 2008. godine ukine obaveza koršćenja svetala prilikom dnevne vožnje, koja je bila na snazi od Novembra 2005. godine. To znači da vozači ne moraju više da imaju uključena svetla u toku dana (ovo se ne odnosi na vozače mopeda i motocikala), osim u slučajevima kada vremenski uslovi to nalažu (magla i smanjena vidljivost). Vozila koja su opremljena sistemom svetala za dnevnu upotrebu (koji se aktivira automatski po startovanju motora) mogu i dalje da se koriste, bez ikakvih ograničenja.

POMOĆ NA PUTU

Kako je svako putovanje skopčano sa izvesnim rizicima, dobro je znati kome možete da se obratite u slučaju kvara ili nezgode. Na teritoriji naše zemlje dovoljno je da pozovete poznati telefon 987 i preko Operativnog centra AMSS ćete dobiti ne samo pomoć već i sve neophodne informacije. Ali, čak i ako ste u inostranstvu, možete da pozovete AMSS, odnosno da otkucate 0038111987, a onda će oni u vaše ime kontaktirati makedonski (AMSM) ili grčki (ELPA) Auto-moto savez. Lokalni broj za pomoć na putu (ako zovete sa mobilnog telefona) u Makedoniji je +389-2-318-11-96, a u Grčkoj +30-2-10606-88-13 Ukoliko vam se dogodi da doživite nesreću na putu i potrebno je da pozovete lokalnu policiju evo nekih brojeva.Makedonska policija se “odaziva” na broj 192, odnosno, kad zovete sa mobilnog, na +389-2-192 (centrala u Skoplju), a u Grčkoj možete da pozovete +30-2-100 (centrala u Atini).Naravno, najsigurnije ćete se osećati na putovanju ukoliko ste član AMS Srbije.

Na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja /stupio na snagu 10.12.2009. / dužni ste da imate u kolima i takozvani evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.Reč je o obrascu koji se popunjava u slučaju da ste učesnik u saobraćajnoj nezgodi sa manjom štetom /do 500 eura / i bez povređenih.Ako su oba vozača saglasna o tome koje kriv za udes ne pozivate policiju na uviđa nego svoja prava u vezi sa nadoknadom štete na automobilu ostvarujete direktno u osiguravajućem društvu uz popunjen i potpisima oba vozača overen pomenuti izveštaj.Praksa je da se izvestaj dobija od one osiguravajuće kuće koja je izdala polisu osiguranja što je često maltretiranje za vlasnike automobila jer umesto da taj izveštaj dobiju u najbližoj osiguravajućoj kuću često moraju da lutaju po gradu ne bili našli zastupnika ili sedište osiguranja kod koga im je /često / neka agencija osigurala auto.Sobzirom da je uzveštaj isti za sva osiguranja i beplatan nejasno je zašto se jednostavno za male pare ne prodaje na kioscima ili u knižarama. Ili deli besplatno , ali bez obzira na osiguranje.

 

 
 
right panel
 
Increment Counter
Broj posetilaca
 
 
  footer

HOME | O NAMA | AUTO ŠKOLA | KARTING | BILBORDI | KONTAKT

© 2010 Design by Koja, tel: +381 60 4134 100, Web i graficki dizajn i odrzavanje sajtova, All right reserved